Opleidingspremie voor jongeren

Als werkgever, binnen PSC 149.01, kan je een beroep doen op een extra premie als je jongeren onder 26 jaar binnen je bedrijf op extra opleiding stuurt.

 1. Wat is de opleidingspremie jongeren (-26 jaar)?

  De opleidingspremie is een stimulans voor bedrijven met werknemers binnen het PSC 149.01 die een arbeidsovereenkomst met een jongere hebben afgesloten (voltijds, deeltijds, werkplekleren, …). Het doel van deze premie is bedrijven te ondersteunen in hun opleidings- en vormingsbeleid voor jongeren. Deze opleidingspremie dient voor het aanleren van competenties die moeilijk in het bedrijf aan te leren zijn of opleidingen die noodzakelijk zijn voor de jongeren om hun werk uit te kunnen voeren.

  Volta heeft om deze bedrijven te ondersteunen hiervoor een subsidie gekregen van de federale overheid wanneer ze extra vorming voorzien voor jongeren. De jongere moet een veelzijdige waaier van competenties ontwikkelen en dit gaat niet altijd via de school of op de werkplek. Volta ondersteunt bedrijven hierin.

  Let op! Het is een gesubsidieerd project met een beperkt budget. Als ons verkregen budget opgebruikt is kunnen er dus geen premies meer worden uitgereikt.

  Voor elke externe/interne opleiding die gevolgd wordt, krijgt het bedrijf een premie van € 15,50 per gevolgd lesuur. De kost van de opleiding(en) wordt ook gedekt door Volta. Dit samen tot een maximum van € 500 per jongere.

  Vergeet ook niet het Volta premiekrediet aan te vragen indien u hier recht op heeft.
   
 2. Voorbeelden

  Student A volgt een opleiding die 8 uur duurt, de kost van de opleiding zelf is gratis. De premie betaalt de 8 gevolgde uren terug aan € 15,50 per uur. Totaal: € 124 die binnen de premie helemaal gedekt worden.

  Student B gaat een cursus volgen die 24 uur duurt en € 200 kost. De kosten van de uren samen met de prijs van de cursus kom neer op € 572. Door de premie krijg je hier € 500 van terug en betaal je als bedrijf maar € 72!
   
 3. Voorwaarden
  1. Het bedrijf heeft voor de jongere een individueel opleidingsplan. Een model hiervan staat op de achterkant van het formulier en moet naar behoren worden ingevuld.
  2. De jongere is -26 jaar.
  3. De opleiding voldoet aan volgende voorwaarden:
   • Op werkdagen tussen 07u00 en 18u00.
   • Sectorrelevant.
   • Geen verkoops- of informatiesessie.
   • In het NL, FR, DE of EN.
  4. Voor opleidingen met een interne lesgever moeten er minimum 3 arbeiders aanwezig zijn.(Geen on – the –job: niet tijdens het werken).

Hieronder vind je aanvraagformulier alsook een modeldocument voor een aanwezigheidsattest.

Nog vragen? Stuur een bericht naar dennis.somers@volta-org.be.