Personeel

Tijdelijke werkloosheid door Corona?

Corona houdt ons land, en de ganse wereld in zijn greep. Veel bedrijven zijn genoodzaakt om hun werknemers op tijdelijke werkloosheid te zetten. Vanuit de sector willen we jullie hier zoveel mogelijk in ondersteunen en informeren.

Heb je als werkgever vragen over het aanvragen van tijdelijke werkloosheid voor je werknemers?

We verwijzen je graag door naar één van de werkgeversfederaties uit de sector die je ongetwijfeld verder kunnen helpen.

  • Eloya - info@eloya.be - 02 526 08 30
  • FEE - info@feebel.be - 02 720 40 80
  • Nelectra - info@nelectra.be - 02 550 17 11
  • Techlink - info@techlink.be - 02 896 96 10

Bij hen kan je terecht met specifieke vragen over o.a. de huidige situatie, regeling naar tijdelijke werkloosheid, enz.

Of je kan ook steeds terecht op een van onderstaande websites:

  • actuele lijst met vragen en antwoorden & hulplijn voor ondernemers en bedrijven waar je terecht kan met specifieke vragen: VLAIO
  • preventiemaatregelen en arbeidsrechtelijke gevolgen: FOD WASO
  • overzicht van fiscale steunmaatregelen voor bedrijven die tijdelijke financiële moeilijkheden ondervinden: FOD FINANCIEN

Maar bovenop de federale en regionale maatregelen inzake tijdelijke werkloosheid is er ook een extra vergoeding die vanuit Volta fbz uitbetaald wordt aan arbeiders van de sector.

Omdat deze specifieke situatie ook een andere aanpak vraagt hebben we de procedure voor arbeiders sterk vereenvoudigd.

Alle aanvragen tijdelijke werkloosheid vanaf 13 maart 2020, en dit tot het einde van de regeringsmaatregelen, zullen behandeld worden als tijdelijke werkloosheid door overmacht.

Concreet wil dit zeggen dat de aanvullende vergoedingen voor onbeperkte duur (tot einde van de maatregelen) ten laste genomen worden door Volta fbz. Per dag tijdelijke werkloosheid wordt een aanvullende vergoeding uitbetaald van € 11,63 ((hiervan zal 26,75% bedrijfsvoorheffing afgehouden worden).

Arbeiders die op tijdelijke werkloosheid geplaatst werden na 01/03/2020 moeten in deze periode zelf geen aanvraag doen voor deze aanvullende vergoeding. De uitbetalingen zullen automatisch gebeuren op basis van de gegevensstromen die Volta fbz doorkrijgt vanuit RVA.

Wij doen al het mogelijke om de uitbetalingen op de rekening te storten in de 2e maand na de aangegeven tijdelijke werkloosheid In dat geval zullen uitbetalingen van de maand maart, in de loop van mei op de rekeningen gestort worden en deze van de maand april in de loop van de maand juni.

Stimuleer je arbeiders zeker om in “My FBZ” te controleren of hun rekeningnummer correct doorgegeven is en dit zo snel mogelijk in orde te brengen als dit nog niet het geval is.

Begint jouw RSZ-nummer met prefix 467? Omdat wij hier niet instaan voor uitbetaling van de eindejaarspremie is de kans groot dat wij nog geen rekeningnummer hebben van je arbeiders. Spoor hen dus zeker aan om dit zo snel mogelijk aan te vullen in hun “My FBZ”.

Hier kan je een handleiding vinden die hen hierbij helpt.

We wensen jullie allen veel moed toe in deze moeilijke periode.

Volta heeft zoals alle bedrijven de richtlijnen van de overheid toegepast en werkt van thuis, maar we blijven bereikbaar op de gekende telefoonnummers.

Bij vragen kunnen jullie dus steeds terecht bij jullie vertrouwde contactpersoon