Technologie & reglementering

REG-premies

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir 

De Vlaamse Regering wijzigt principieel het Energiebesluit van 19 november 2010 met betrekking tot de REG-premies. De wijzigingen omvatten het invoeren van een nieuwe premie voor de plaatsing van fotovoltaïsche zonnepanelen met een maximaal AC-vermogen van de omvormer van 10 kVA.

Tegelijk zijn er wijzigingen aan de REG-premies voor nieuw geplaatste dak- of zoldervloerisolatie, nieuw geplaatste isolatie aan de buitenkant van een buitenmuur, nieuw geplaatste isolatie aan de binnenkant van buitenmuren en de plaatsing van warmtepompboilers.

Daarnaast wordt er geen premie meer toegekend voor het vervangen van een stookolieketel bij beschermde afnemers en wordt de premie voor de vervanging van een stookolieketel door een gascondensatieketel verhoogd.

De doelgroep voor deze premie wordt ook uitgebreid tot de doelgroep van de energielening. Tot slot komt er ook een terugleververgoeding voor decentrale productie-installaties met een maximaal AC-vermogen van 10 kVA die in dienst worden genomen vanaf 1 januari 2021. Over dit wijzigingsbesluit wordt het advies ingewonnen van de VREG en daarna van de Raad van State.