Peterschapsopleiding in het kader van werkbaar werk

Leren doe je niet enkel op de schoolbanken, leren duurt je hele leven lang

Regelmatig tijd maken om iets bij te leren doet je groeien. Het maakt je job aantrekkelijker en productiever. Ook de organisatie of het bedrijf waar je werkt wint erbij want bijleren houdt je langer en gemotiveerder aan de slag.

Leren doe je op veel manieren: door een opleiding te volgen, maar ook via collega’s of gewoon op jezelf. Of je nu bijleert in een klaslokaal, op de werkplek, in de kantine of tijdens een teamoverleg speelt geen rol. Leren is op veel plaatsen mogelijk. Je bedrijf of organisatie kan de werknemer hierin ondersteunen door in te zetten op competenties en talenten, op leren terwijl men werkt of aan te moedigen om kennis te delen via netwerken.

Een nieuwe medewerker leert het werk pas echt goed kennen door het te doen. Leren op de werkplek is dus ook een middel om nieuwkomers stap voor stap in te werken.

Met Volta willen we vraag en aanbod in een bedrijf dichter bij elkaar brengen met de peterschapsopleiding: in een leertraject van 32u geven we, naast een opfrissing van basiskennis rond welzijn en veiligheid, kapstokken aan ervaren medewerkers om nieuwe medewerkers te begeleiden en te coachen naar een sterkere groei op de werkvloer.

Dit traject duurt 32 uur en is opgedeeld in verschillende opleidingsonderdelen.

 • Mentoropleiding (16u)
 • Ergonomie “heffen en tillen” (4u)
 • Veiligheid (je hebt de keuze tussen volgende opleidingen)
  • VCA basisopleiding
  • Rolsteiger
  • Schaarlift (1d)
  • Schaarlift incl. telescooplift (1d)
  • Veilig werken aan elektrische hoogspanningsinstallaties – theorie en praktijk” (8u)
 • Technische module “overzicht nieuwe technologieën” (4u)

Het doorlopen van de volledige peterschapsopleiding (dus de 4 modules) geeft recht op Vlaams Opleidingsverlof en op Betaald Educatief Verlof.

Mentoropleiding – 2 dagen

Als bedrijf krijg je vaak de vraag om op te treden als stageplaats of leerwerkplek. Ervaren werknemers nemen de rol van mentor op om deze nieuwkomers te begeleiden. Met deze opleiding geef je hen de nodige tools die hen helpen hun kennis en kunde over te dragen. Een mix van theorie en praktijk zorgt dat deze dadelijk zijn effect heeft op de werkvloer.

Ergonomie “heffen en tillen” – ½ dag

Preventie van rugklachten op het werk is belangrijk voor onze werknemers én onze bedrijven.

Als peter of meter kan je risico’s verbonden aan verkeerde werkhoudingen of aan het manueel hanteren van lasten helpen voorkomen en verminderen. Bij verkeerd manueel hanteren van lasten ondervindt het lichaam overbelasting. Wat als iets te zwaar is om zelf te tillen? En hoe kan dan wel correct getild worden? Wat zijn de alternatieven? Dit wordt uitgebreid bekeken in deze 4 uur durende opleiding.

Veiligheid – 1 dag

Veiligheid “Rolsteiger, schaarlift (1d), schaarlift incl. telescooplift (1d), VCA basisopleiding, Veilig werken aan elektrische hoogspanningsinstallaties – theorie en praktijk”

Voor dit onderdeel kies je zelf welke module je wenst te volgen. Wil je iets nieuws bijleren, wil je bepaalde informatie nog een keer opfrissen, …? De keuze is aan jou!

Technische module “overzicht nieuwe technologieën” – ½ dag

De technologische vooruitgang gaat razendsnel, daarmee trappen we een open deur in. Met welke nieuwe technologie kom je straks in aanraking? Wat betekent CEMS, netwerksecurity, intelligente verlichting, …? Volta selecteerde alvast verschillende interessante topics om bij te blijven met deze technische evolutie waarmee je vroeg of laat in contact komt.

Inschrijven voor de peterschapsopleiding doe je hier. Zodra we je inschrijving hebben ontvangen neemt een Volta medewerker contact met je op om de opleidingen concreet in te plannen.

Wens je meer informatie over werkbaar werk of de peterschapsopleiding contacteer ons dan op academy@volta-org.be of 02 476 16 76.