Maatregelen ter ondersteuning van bedrijven
Er zijn verschillende steunmaatregelen beschikbaar voor bedrijven. Hier volgt een niet-limitatief overzicht van de steunmaatregelen (geldig tot op heden: 28 oktober 2020).
Wij raden je ook aan om contact op te nemen met jouw sociaal secretariaat om je te informeren over de verschillende steunmaatregelen die ter beschikking staan (betalingsuitstel, opleidingscheques, ouderschapsverlof, organisatie van het werk in verband met jouw gezondheid en die van jouw personeel zijn slechts enkele voorbeelden).
Brussel
Actiris activa.brussels
Wil je iemand aanwerven maar heb je niet veel financiële marge? De premie activa.brussels helpt je om die volgende stap te zetten tegen een lagere kostprijs.
Actiris 'eerste aanwervingen'
Dankzij de doelgroepvermindering 'eerste aanwervingen' krijg je verminderingen van werkgeversbijdragen voor de aanwerving van de eerste zes werknemers.
Actiris 57+
Laat je bedrijf gebruikmaken van de ervaring en kennis van een ervaren medewerker én betaal minder sociale bijdragen. Ook voor je huidige werknemers van boven de 57 kan je een vermindering op de sociale bijdragen genieten. En dit tot ze op pensioen gaan!
Actiris Formation Professionnelle individuelle en entreprise
Wil je zelf je toekomstige medewerker opleiden in functie van de behoeften van je bedrijf? Dan is de 'Formation Professionnelle individuelle en entreprise' (FPIe) mogelijk dé oplossing voor jou.
Actiris beroepsopleidingscheques
De kandidaat die je wil aanwerven, heeft een bijkomende opleiding nodig om zijn nieuwe job in je onderneming uit te oefenen? Denk dan aan de beroepsopleidingscheques!
Actiris Stage First
Dankzij de Stage First kan je aan bijzonder voordelige voorwaarden een laag of gemiddeld opgeleide jongere aannemen en hem opleiden in functie van de behoeften van je bedrijf. Zo heeft de jongere in één klap ook een belangrijke eerste beroepservaring.
Actiris - Premie phoenix.brussels
Een nieuwe medewerker aanwerven? Actiris helpt en begeleidt je na een bijzonder jaar. Ontdek de premie phoenix.brussels.
Vlaanderen
Aanmoedigingspremie
Werk je in de privésector of de socialprofitsector? En neem je tijdskrediet op, of een van de thematische verloven (ouderschapsverlof, verlof voor medische bijstand of palliatief verlof)? Dan kun je een aanmoedigingspremie krijgen. Dat is een aanvullende uitkering die je van de Vlaamse overheid krijgt, boven op de onderbrekingsuitkering van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA).
Aanwervingsincentive
Werf je als werkgever een langdurig werkzoekende aan die tussen 25 en 56 jaar oud is? Dan kun je onder bepaalde voorwaarden een aanwervingsincentive krijgen. Dat is een premie tot 4.250 euro.
Doelgroepvermindering voor laaggeschoolde jongeren
Werf je een laaggeschoolde jongere aan?
Dan kun je een doelgroepvermindering of ‘RSZ-vermindering’ krijgen. Voldoen jij en je laaggeschoolde werknemer aan alle voorwaarden? Dan valt de werkgeversbijdrage volledig weg.
Doelgroepvermindering voor leerlingen in een alternerende opleiding
Een leerling in een duale of alternerende opleiding leert zijn vak zowel op school als op de werkvloer.
Leid je als werkgever zo’n jongere op in jouw onderneming? Dan kun je een doelgroepvermindering of ‘RSZ-vermindering’ krijgen. Je betaalt dan minder werkgeversbijdragen voor de leerling.
Doelgroepvermindering voor deeltijds werkende jongeren uit het beroepssecundair onderwijs
Leid je als werkgever een DBSO-jongere op in jouw onderneming? Dan kun je een doelgroepvermindering of ‘RSZ-vermindering’ krijgen. Je betaalt dan minder werkgeversbijdragen voor de DBSO-jongere. De doelgroepvermindering bedraagt maximum 1.000 euro per kwartaal voor een tewerkstelling vanaf 80%.
Doelgroepvermindering voor oudere werkende werknemers (58+)
Is 1 van je werknemers 58 jaar of ouder? Dan kun je een doelgroepvermindering of ‘RSZ-vermindering’ krijgen. Je betaalt dan minder werkgeversbijdragen voor die werknemer. De vermindering bedraagt 600 of 1.500 euro per kwartaal voor een tewerkstelling vanaf 80 procent.
Doelgroepvermindering voor oudere niet-werkende werkzoekenden (58+)
Werf je een niet-werkende werkzoekende aan van 58 jaar of ouder? Dan kun je een doelgroepvermindering of ‘RSZ-vermindering’ krijgen. Voldoen jij en je werknemer aan alle voorwaarden? Dan vallen de werkgeversbijdragen volledig weg voor een tewerkstelling vanaf 80 procent.
Mentorkorting
Schakel je als werkgever een ervaren werknemer als ‘mentor’ in om leerlingen, stagiairs of andere jongeren op te leiden in je bedrijf? Dan heb je onder bepaalde voorwaarden recht op de mentorkorting. Dat is een vermindering tot 800 euro op de werkgeversbijdragen die je voor de mentor moet betalen.
Vlaamse ondersteuningspremie
Heeft een van je werknemers een door VDAB erkende arbeidshandicap? Dan heb je als werkgever mogelijk recht op de Vlaamse ondersteuningspremie (VOP). De VOP compenseert de eventuele extra kosten en lagere productiviteit die de beperking van de werknemer met zich meebrengt. Deze maatregel is er ook voor werknemers met een tijdelijke arbeidshandicap.
Startbonus
Een jongere die een duale of alternerende opleiding volgt, leert zijn vak zowel op school als op de werkvloer. Leid je als werkgever zo'n jongere op? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor een startbonus.
Vlaams opleidingsverlof
Werknemers in de privésector hebben onder bepaalde voorwaarden recht op het Vlaams opleidingsverlof (de opvolger van het betaald educatief verlof). Ze mogen afwezig zijn op het werk om een opleiding te volgen, terwijl hun loon wordt doorbetaald. De werkgever kan ter compensatie een forfaitair bedrag terugbetaald krijgen.
Doelgroepvermindering eigen zaak
Heb je een eigen zaak en werf je voor het eerst personeel aan? Dan hoef je voor je eerste medewerker geen RSZ te betalen en krijg je een RSZ-vermindering voor je 5 volgende medewerkers.
Loonvermindering voor onervaren jongeren
Kies je voor een jongere met weinig ervaring? Dan beloont de overheid je en moet je minder loon betalen.
Terugbetaling aanpassing werkplek voor werkgevers
Pas je de werkplek van je medewerker aan omwille van zijn arbeidsbeperking of gezondheidsprobleem? Dan betaalt de overheid je kosten onder bepaalde voorwaarden terug.