Duaal leren

Volta ondersteunt de onderwijssector bij projecten die de kwaliteit van elektrotechnische opleidingen wil verbeteren.

Beroepen binnen de elektriciteitssector kunnen niet louter op de schoolbanken aangeleerd worden. Schoolgebouwen zijn niet altijd afgestemd op het werken met bepaalde elektrische installaties. Onze sector heeft nood aan goed gekwalificeerde jongeren om de instroom in de sector te verhogen.

Duaal leren biedt een antwoord op al deze verzuchtingen, het is een doorgedreven vorm van leren op de werkplaats. De leerlingen leren immers vaardigheden aan in echte werksituaties.

Sinds 2016 werkt Volta samen met Vlaams minister van onderwijs, Hilde Crevits en Vlaams minister van werk, Philippe Muyters duale trajecten uit voor de elektrotechnische sector.

Welke opleidingen in onze sector worden duaal aangeboden?

Vanaf schooljaar 2018-2019 worden niet minder dan 8 trajecten duaal aangeboden in verschillende scholen verspreid over hele Vlaanderen.

 • Elektrische installaties (3de graad BSO, voortzetting van bestaand traject)
 • Elektrotechnicus (7de specialisatiejaar)
 • Installateur Gebouwenautomatisering (7de specialisatiejaar)
 • Elektrotechnieken (3de graad TSO)
 • Podiumtechnieken (3de graad TSO)
 • Beveiligingstechnicus (Se-n-Se jaar)
 • Technicus Hernieuwbare Energietechnieken (Se-n-Se jaar)
 • Elektromechanische technieken duaal (TSO)

Welke scholen en bedrijven in jouw regio (willen) werken via duaal leren?

Door op onderstaande linken te klikken, vind je snel terug welke scholen en bedrijven in jouw regio (willen) werken via duaal leren.

Toolbox en logboek

Bij de opstart van het duale traject bestelt de school het juiste aantal pakketten per traject en per leerling. In de box zit:

 • Beeldwoordenboek
 • Informatiefiches
 • Logboek

In het logboek kan de jongere per week notitie nemen van de werkzaamheden, illustraties toevoegen en de activiteitenlijst afvinken. Dit logboek is dé ideale basis voor de evaluatie.

De pakketten worden door de school besteld via deze link; 1 pakket per jongere.

 

Op basis van het beroepskwalificatiedossier stelde Volta, samen met de onderwijsverstrekkers een activiteitenlijst op. Deze wordt ingevuld door het stagebedrijf samen met de school en geeft aan welke competenties op de werkvloer aangeleerd kunnen worden.

Tips & Tricks voor een goede OAO

In dit document vind je heel wat nuttige informatie terug over de opstart en het goede verloop van een OAO.

Tool arbeidsrijpheid

Als hulpmiddel voor de screening van de jongeren is er de tool arbeidsrijpheid. Dit geeft de school en het bedrijf in één oogopslag een idee hoe de jongere zich profileert qua attitude.

Waarom is duaal leren zo belangrijk?

Bekijk het filmpje zodat ook jij overtuigd kan worden.

Informatiefiches

Heb je nog vragen? Aarzel dan niet en neem vandaag nog contact op met Volta via duaalleren@volta-org.be of met je regionaal adviseur.