Electro Brain

Electro Brain is de sectorale proef die toelaat de competenties van studenten/cursisten die afstuderen in een elektrotechnische richting te meten. De proeven zijn gebaseerd op beroepskwalificatiedossiers van de elektrotechnisch installateur en elektrotechnicus.

Electro Brain in 2 fases:

De theoretische proef wordt in de vorm van multiple choice in de school/opleidingscentrum online afgenomen. De ingeschreven kandidaat dient deze proef minstens 2 weken vóór de praktische proef af te leggen.

De vragenlijst gaat o.a. over de beschermingsmaatregelen tegen elektrische schokken, het gebruik van kabels en geleiders, het in bedrijf stellen van een elektrische installatie, de beschermingsmaatregelen tegen overstroom en de algemene voorwaarden waaraan een elektrische installatie moet voldoen.

De praktische modaliteiten voor de theoretische proef vind je bovenaan en onderaan terug.

Bij de praktische proef heeft de deelnemer 6 uur de tijd om individueel de montage van een elektrische installatie te realiseren. De kandidaten worden bijgestaan door een groep van evaluatoren: werknemers en werkgevers uit elektrotechnische bedrijven, fabrikanten, keuringsorganismen en partners uit de opleidingswereld. De evaluatoren baseren zich op objectieve criteria zoals:

 • het respecteren van de veiligheidsrichtlijnen en het dragen van PBM’s;
 • de kwaliteit en zorg getoond bij realisatie van de proef;
 • de correcte werking van de praktische proef;
 • de correctheid van de antwoorden van het foutzoeken.

Je hebt de keuze tussen 2 proeven:

 • elektrotechnisch installateur
 • elektrotechnicus

Wie kan deelnemen?

 • jongeren voltijds secundair onderwijs: 6de jaars, 7de jaars en Se-n-Se;
 • jongeren Leren & Werken: DBSO, duaal leren en Syntra Leertijd;
 • werkzoekenden in opleiding;
 • cursisten volwassenenonderwijs;
 • alle andere personen vanaf 18 jaar die hun kennis willen testen voor één van beide proeven.

Resultaten

Bovenop de resultaten, krijg je ook:

 • een evaluatiedocument dat de resultaten per deelnemer weergeeft;
 • een assessmentdocument, waarop de deelnemers zelf hun sterke en minder sterke punten kunnen ontdekken.

Praktisch

Electro Brain 2019-2020 wordt georganiseerd in alle provincies van België. Klik hier voor de planning en om in te schrijven. Het aantal deelnemers per dag is beperkt, wacht dus zeker niet te lang om in te schrijven. De praktische proef neemt een hele dag in beslag van 8u30 tot 16u45.

Extra

Indien ze dit willen, kunnen de jongeren vóór de proef de Kazi-vragenlijst invullen. De link om de tool in te vullen wordt meegestuurd met de bevestiging van inschrijving (samen met link theoretische proef).

Kazi is een matching tool die momenteel enkel toegepast wordt voor leerlingen en bedrijven duaal leren. De tool focust vooral op attitudes/soft skills. De online vragenlijsten werden ontwikkeld door een team van psychologen, HR-experten, academici en studenten. Ze helpen jong talent om op voorhand hun verwachtingen uit te drukken, en te bepalen welke (team)rol ze op het lijf geschreven is. Op dezelfde manier brengen bedrijven hun aanbod van leerwerkplekken in kaart. Bedrijven en leerlingen bekomen zo waardevolle inzichten om gericht met elkaar in dialoog te gaan.

De kandidaten van Electro Brain ontvangen een volledig portfolio: assessmentdocument, kazi, evaluatiedocument en het diploma van de school.

Hieronder vind je het deelnamereglement.