Opleiding

Train-the-trainer telescopische hoogwerker

Ben jij als leerkracht secundair onderwijs op zoek naar een manier om jouw jongeren in een duale richting de nodige competenties rond werken op hoogte bij te brengen?

Dan hebben wij goed nieuws voor jou!

Wij organiseren in het najaar 2022 gratis een aantal sessies 'Werken op hoogte met een telescopische hoogwerker' voor leerkrachten secundair onderwijs in een duale richting. 

Na de opleiding krijg je een deelnameattest op basis van hetwelk je directie je bevoegd kan verklaren voor werken op hoogte. 

Voor wie?

Lesgevers/leerkrachten in volgende (secundaire) duale richtingen:

  • Elektrische installaties duaal
  • Elektrotechnicus duaal
  • Elektrotechnieken duaal
  • Installateur gebouwenautomatisering duaal
  • Technicus hernieuwbare energietechnieken duaal
  • Koelinstallaties duaal
  • Technicus koelinstallaties duaal
  • Installateur nutsvoorzieningen duaal
  • Podiumtechnieken duaal

​Om iedere school de kans te geven deze opleiding te voorzien beperken we ons tot 1 leerkracht per school/centrum.

Om deel te nemen aan deze opleiding dien je een geldig medisch attest te bezorgen aan Volta (team.noord@volta-org.be) ten laatste 2 weken voor de start van de opleiding.

De deelnemers dienen uitgerust te zijn met de nodige PBM's voor het praktijkgedeelte (aangepaste kledij, veiligheidsschoenen en helm). Niet vergeten op de dag van de opleiding: identiteitskaart.

En je leerlingen? 

Als jij als leerkracht de opleiding gevolgd hebt via ons, kan je nadien gebruik maken van de VDAB-infrastructuur om ook jouw leerlingen de nodige competenties bij te brengen. 

Via de 10-dagenregeling van de VDAB is het namelijk mogelijk om met je leerlingen gebruik te maken van de didactische infrastructuur die voor handen is. Je kan met je leerlingen 2 dagen les gaan geven in een competentiecentrum van VDAB. 

Om optimaal gebruik te kunnen maken van de infrastructuur is het belangrijk dat je de nodige theorie al geeft in je school en alleen het praktijkgedeelte in het VDAB-centrum voorziet. 

Deze opleiding kan gevolgd worden op 4 verschillende locaties: Roeselare, Zottegem, Herentals en Bilzen. Hier staan telkens 2 telescopische hoogwerkers ter beschikking. 

Het volledig aanbod van de infrastructuur voor de 10 dagen van VDAB is hier terug te vinden. Hoogwerker kan je terugvinden onder 'Bouw en hout' en vervolgens 'Besturen van kranen en hijsmachines'. Of rechtstreeks door hier te klikken. 

Inschrijven doe je bij het RTC waar het competentiecentrum zich bevindt, dus niet noodzakelijk het RTC van jouw regio!

Vanuit de VDAB en het Departement Onderwijs werd beslist dat de inschrijvingsperiode voor VDAB 10 dagen loopt van 15 mei tot 15 juni voor het daaropvolgende schooljaar. Aanvragen buiten de inschrijvingsperiode worden gegroepeerd door de RTC’s, op 2 tijdstippen: 15 september en 15 december, en doorgegeven aan VDAB. 

Vanaf schooljaar 2022-2023 zal de opleiding beperkt zijn tot het 5de & 7de jaar.